
Depresyon Nedir?
Depresyon, bir duygudurum bozukluğu olarak sınıflandırılır. Bir kişinin günlük aktivitilerini etkileyen üzgünlük, moral bozukluğu ya da kızgınlık gibi duyguları olarak tanımlanabilir.
Aynı zamanda gayet yaygındır. “The Centers for Disease Control and Prevention (CDC)” (Hastalık kontrol ve önleme merkezleri), 20 yaş ve üstü Amerikalı yetişkinlerin %8,1’inin 2013-2016 arasında 2 haftalık bir dönemde depresyon yaşadığı belirilmiştir.
İnsanlar depresyonu farklı şekillerde yaşayabilir. Depresyon günlük işlerinizi etkileyebilir, bu da zaman kaybı ve düşük üretkenlik sonuçları doğurabilir. Bu aynı zamanda ilişkileri ve bazı kronik sağlıkdurumlarını etkileyebilir.
Depresyon nedeni ile kötüleşebilecek durumlar şu şekildedir:
- Artrit
- Astım
- Kalp-damar rahatsızlıkları (Kardiyovasküler hastalıklar)
- Kanser
- Diyabet
- Obezite
Zaman zaman moral düşüklüğü hissetmek aslında hayatın önemli bir parçasıdır. Üzgünlük ve üzücü olaylar herkesin başına gelebilir. Ancak sürekli olarak moralsiz ve umutsuz hissediyorsanız, depresyonla mücadele ediyor olabilirsiniz.
Depresyon, uygun tedavi olmadan kötüleşebilecek bir ciddi tıbbi durumdur. Doğru tedaviye erişen kişilerin semptomlarında birkaç hafta içinde iyileşme görülmüştür.
Depresyon Semptomları Nelerdir?
Depresyon, sürekli üzüntü veya “mavi hissetmek” durumundan fazlası olabilir. Majör depresyon çeşitli semptomlara neden olabilmektedir. Bazıları ruh halinizi etkiler. Semptomların devam etme olasılığı vardır.
Depresyon belirtileri bireyin erkek, kadın ya da çocuk olmasına göre farklılıklar gösterebilir.
Erkeklerde depresyon semptomları nelerdir?
- Sinirlilik durumu, öfke, agresiflik, endişe, huzursuzluk, anksiyete gibi ruh halleri.
- Ani duygu durum değişiklikleri, boş, üzgün ve umutsuzluk. İlgi kaybı, sevilen aktivitelerde zevk alamama, kolay yorgunluk hissi, intihar fikirleri, aşırı alkol kullanımı, uyuşturucu kullanmak, yüksek riskli aktivitelere katılmak.
- Cinsel istek azalması, cinsel performans düşüklükleri.
- Konsantre bozuklukları, görevleri tamamlamada güçlük, konuşma sırasında gecikmiş yanıtlar gibi davranışlar.
- Uyku düzensizliği, uykusuzluk, huzursuz uyku, aşırı uyku hali, gece boyunca uyumamak gibi bozuk uyku düzenleri.
- Fiziksel yorgunluklar, ağrılar, baş ağrısı, sindirim problemleri gibi fiziksel etkiler.
Kadınlarda depresyon semptomları nelerdir?
- Sinirli ruh hali
- Duygusal rahatsızlık, üzgün ve boş hissetme, endişeli veya umutsuz hissetme gibi.
- İlgi kaybı, sosyal ortamlardan çekilme, intihar etme düşünceleri.
- Daha yavaş düşünme veya konuşma gibi bilişsel yetenek aksamaları.
- Gece uykularında düzensizlikler, erken uyanmak, çok fazla uyumak gibi.
- Fiziksel yorgunluklar, iştahta değişiklikler, kilo alma ya da kilo verme, baş ağrısı, ağrılar, mide krampları gibi fiziksel etkiler.
Çocuklarda depresyon semptomları nelerdir?
- Sürekli sinirlilik, öfke, ani ruh hali değişimleri, ağlama gibi duygu durumları.
- Yetersizlik duyguları (örneğin: “ben hiçbir şeyi doğru yapamam.”) veya umutsuzluk, ağlama, yoğum üzüntü gibi duygusal rahatsızlıklar.
- Okulda sorunlar yaşamak. Okula gitmeyi reddetmek, arkadaşlardan veya kardeşlerden kaçınmak. Ölüm veya intihar düşünceleri gibi davranışlar.
- Konsantre bozuklukları, derslerde performans düşüklüğü, notlarda değişimler gibi bilişsel yetenek aksaklıkları.
- Uyumakta zorlanmak veya aşırı uyumak gibi uyku düzen bozuklukları.
- Enerjide düşüş, sindirimsel sorunlar, iştahda değişiklikler, kilo kaybetmek ya da aşırı kilo almak gibi fiziksel etkiler.
Semptomlar düşüncelerinizin veya zihninizin ötesine uzanabilir. Bu semptomlar depresyonun sadece kafanın içinde olmadığının kanıtı niteliğindedir.
Depresyonun sebepleri nelerdir?
Depresyona sebep olan olası birkaç neden bulunmaktadır. Bu nedenler biyolojik durumlara göre değişiklik gösterebilirler.
Yaygın depresyon sebepleri nelerdir?
- Aile Bağları: Ailenizde depresyon veya başka bir psikolojik rahatsızlığı bulnan biri varsa depresyon riskiniz normalden yüksektir.
- Çocukluk Travmaları: Bazı olaylar vücudunuzun korku ve stresli durumlara tepki verme şeklini etkiler. Bu da depresyon durumuna sebep olabilmektedir.
- Beyin Yapısı: Beynizin ön lobunun daha az etkin olması depresyon riskinizi arttırmaktadır. Bununla birlikte, bilim insanları bu etkinin depresif semptomların başlamasından önce veya sonra olup olmadığını bilmemektedir.
- Tıbbi Durumlar: Kronik hastalıklar, uykusuzluk durumu, kronik ağrılar veya dikkat bozuklukları gibi hiperaktivite rahatsızlıkları sizi yüksek riske sokabilir.
- Uyuşturucu kullanımı: Uyuşturucu veya alkolün yanlış kullanımı depresyon riskini tetiklemektedir.
Madde kullanma sorunu olan insanların yaklaşık %21’i depresyon geçirmektedir. Bu nedenlere ek olarak, depresyon için diğer faktörler şu şekildedir:
- Kişinin kendine olan saygısının düşük olması veya aşırı özeleştiri sahibi olma.
- Kişisel akıl hastalıkları geçmişi.
- Bazı ilaçlar.
- Sevilen birinin kaybı, ekonomik sorunlar veya boşanma gibi stresli durumlar.
Pek çok faktör kişiyi depresyon etkisine zorlayabilmektedir. Depresyonun nedenleri genellikle sağlığınızın diğer elemanlarına bağlanabilmektedir.
Bununla birlikte, pekçok durumda, sağlık gizmeti sağlayıcıları depresyona neyin sebep olduğunu belirleyemez. Kişi kendisi bu etkinin sebebini belirlemelidir.
[…] ilgili geniş kapsamlı bilgiyi daha önceki yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Kadınlarda depresyonun etkileri, erkeklerde depresyonun etkileri ve […]