BilimPopulerTarih

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar dediğimizde birçok kişinin aklında bazı bilgiler belirmeye başlar. Günümüz teknolojisi ile internete çok rahat erişim sağlanabilmesi ve milyonlarca kişi tarafından bilgi girilebiliyor olması; internette istediğimiz her bilgiye ulaşabileceğimiz gibi, yanlış olan milyonlarca bilgiye de rastlamamız normal. Bu da otomatik olarak bizlere doğru bildiğimiz yanlışlar olarak geri dönüyor.

Şu anda size vereceğimiz bilgiler bunun çok daha ötesinde, geçmişten günümüze kadar bize öğretilen ve halen daha günümüzde öyle olduğu iddia edilebilen yanlışlar var.
Okuduğunuzda, “Gerçekten bunun doğrusu bu mu?” diye kafanızda soru işaretleri oluşturacak bilgiler vereceğiz.

İşte Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

1 – Telefonu İcat Eden Graham Bell Midir?

Alexander Graham Bell

Çok uzun yıllardan beri ve bize de okullarda dahi öğretilen bilgi “Telefonun Mucidi Graham Bell’dir.”
Teknik olarak baktığımızda bu bilgi doğru ama olayın gerçek yüzünü araştırdığımızda tamamen yasal bir süreçle ilgili olduğu ortaya çıkıyor.

Araştırılan kaynaklara göre, telefonu ilk icat eden kişi Antonio Meucci‘dir.
İtalyan mucit. 1854’te teletrofono adını verdiği cihazı üretmiştir. Cihaz, sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra cihazın diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmişti. 28 Aralık 1871’de geçici patent başvurusunda da bulundu ama yaşadığı talihsiz tekne kazası sonrası hastalandı ve iyileşmesi için eşi tüm eşyalarını satmak zorunda kaldı. Ve tabi ki de tahmin ettiğiniz gibi teletrofonoyu da satmış. İyileştikten sonra da cihazın peşine düşse dahi alan kişiye ulaşmayı başaramamıştır.

Geçici Patentinin süresi dolmuştur ve ülkesinde birisi onun yaptığı bu cihazın aynısını yapıp bunun patentini almıştır. Yaşanan bu talihsiz döngünün içerisinde de araştırılıp ulaşılan bilgilerden biri Meucci‘nin satılan teletrofonosunu alan kişi de Graham Bell olduğu iddia edilmiştir.
Tüm bunların iddia olarak kalmasının tek sebebi ise Graham Bell‘e dava açan Antonio Meucci, dava sonuçlanamadan ölmüştür. Bunun üzerinde de patent Graham Bell‘in olmuştur.

Antonio Meucci

2 – Arabanın Mucidi Henry Ford Mu?

Henry Ford

Çoğunluklara arabalara merakı olan veya bu tarz buluşları ilk bulan kişilere ilgi duyan kişilerin yanlış bildiği doğru olan bu bilgi arabanın mucidini Henry Ford olarak biliyor. Bu bilgi de doğru bildiğimiz yanlışlardan biri.

Bilindiği iddia edilenin aksine arabanın mucidi Henry Ford değil;
Karl Benz‘dir. Benz, benzinle çalışan otomobilin mucididir.
Hatta Benz benzinle çalışan motorun patentini aldıktan hemen sonra “içten yanmalı motorun otomobillere uygulanabilirliğini” sağlayan bütün süreçlerin patentini almıştır. Bu yüzden de bilinen otomobillerin ilk Mucidi Karl Benz‘dir.

Karl Benz

3 – Çin Seddi Aydan Görünür Mü?

Çin Seddi

Bu bilgi de yıllar boyunca Çin Seddi’nin abartı bilgilerinden biridir. Yani devasa bir yapı olarak görülen Çin Seddi için iddia edilen bilgi aydan bakıldığı zaman Çin Seddi’nin görüldüğü yönündeydi.
Ama bilinenin aksine Çin Seddi’nin herhangi bir şekilde ekstra bir görüntüleme aracı kullanılmadan aydan görünmesi pek de mümkün görünmüyor.

4 – Balıkla Birlikte Yoğur Yenmez Mi?

Yoğurtla Servis Edilen Taze Balık

Bu bilgi diğerlerinden biraz farklı. Yani aslına bakarsanız balıkla birlikte yoğurt yenirse zehirlenebilirsiniz ama balıkla birlikte yoğurt yenirse zehirlenmeye de bilirsiniz.

Aslında bilginin doğru hali şudur “Bayat balık ile yoğurt yenmez.”
Taze bir balık eşliğinde eğer alerjik bir reaksiyon taşımıyorsanız, yoğurt yemenizde herhangi bir sakınca yok.
Bayat balıkta histamin oranı yüksektir ve yoğurtla birlikte bu oran çok daha yüksek seviyelere ulaşır. Bu yüzden de ciddi bir gıda zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.

5 – Kelebekler Bir Gün Mü Yaşar?

Bu aslında yalnızca bir deyim olarak kullanılır. Uzun bir yaşam ömrü olmayan kelebekler üzerinden bunu edebi bir söz olarak kullanmaktayız.
Çünkü bilinenin aksine yetişkin kelebekler 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşayabilir. Hatta belirttiğimiz bu süreye yumurta, tırtıl ve koza dönemleri de dahil değildir. Eğer bu dönemleri dahil edersek kelebeklerin 1 yıl gibi net bir ömrü vardır.

Yani dünyadaki herhangi bir kelebeğin ömrü 1 gün değildir.

Share:

4 comments

  1. yönetmenler 27 Şubat, 2023 at 13:17 Cevapla

    filmler, diziler, aktörler, yönetmenler, netflix filmleri, netflix film önerileri, yeni çıkan filmler, en iyi filmler, oyuncular ve daha birçok şey burada

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: