
Türkiye Meme Vakfı Başkanı Can Gürbüz, dünyada meme kanseri her yıl yüzde 1-5 oranında artış gösterdiğini ve her yıl 1 milyon kadına meme kanseri teşhisi konduğunu, 3 dakikada bir kadının bu hastalığa yakalandığını ve 11 dakikada bir kadının meme kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.
Son yıllarda meme kanserinin daha genç yaşlara düştüğüne dikkat çeken Gürbüz, “Artık yirmili yaşlarda bile görebiliyoruz. Bu nedenle 20 yaşını geçen kadının adet döneminin bittiği günlerde kendisini muayene etmesini ve 40 yaşına kadar 3 yılda bir kez uzman bir hekime muayene olmasını, 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmesini ve uzman bir hekime muayene olmasını öneriyoruz.” dedi.
MEME KANSERİNE NEDEN OLAN RİSK VE FAKTÖRLER
Coğrafi çeşitlilik: Kanserin görülme sıklığı, ülkeler arasında şaşırtıcı farklılıklar göstermektedir. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da meme kanseri görülme riski çok fazladır. Amerika’da bu kanserden ölüm oranı, Japonya’ya göre 5 kat daha fazladır. Bunun sebebi çevresel faktörlere bağlanmaktadır.
Çünkü riskli bölgeye göç eden kişilerde, kanser oranlarına adaptasyon görülmektedir. Diyet ve beslenme alışkanlığının da etkili olduğu düşünülmektedir.
Genetik ve ailesel öykü: ailesinde meme kanseri olan kişilerde, bu hastalığın gelişme riski artmaktadır.
Radyasyon: Radyasyona ne kadar maruz kalınırsa risk o kadar artmaktadır.
Bunların dışında sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, yüksek yağlı besinlerle beslenmenin meme kanseri gelişiminde etkili olduğu düşünülmektedir.