logo
post image 1

Büyüleyici Şehir İstanbul Hakkında Genel Bilgi

İstanbul Hakkında Bilgiler

Asya ve Avrupa kıtalarına köprü görevi gören İstanbul, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur. Şehrin Avrupa Kıtasındaki bölümüne Avrupa Yakası ya da Rumeli Yakası denir. Asya Kıtası bölümüne ise Anadolu Yakası adı verilmiştir. Tarihte İstanbul’u fetheden her devlet şehrin çevresini güçlü surlarla çevrelemiştir. 1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı Fatih Sultan Mehmet ile Türklerin eline geçen İstanbul, o dönemden bugüne kadar 4 kez genişlemiştir. Şuan 39 ilçesi bulunan şehir, nüfusun her geçen sene artmasıyla Tekirdağ’a doğru genişlemekte.

Marmara Bölgesi’nin kalkınmasında en büyük paya sahip olan İstanbul’un çevresinde ülke için oldukça kritik öneme sahip şehirler yer alır. Kuzeyi Karadeniz’e bakan bu şehrin kuzeybatısında Kırklareli, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa ve batısında da Tekirdağ illeri bulunur.

İşte en çok aşığı bulunan şehir İstanbul hakkında bilinmesi gerekenler;

İstanbul'un Jeolojik Yapısı

İstanbul, jeolojik yapısı bakımından da oldukça dikkat çekiyor. Türkiye’nin en büyük fay hatlarından olan Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattı üzerinde yer alır. KAF hattı, Avrasya ve Afrika tektonik plakalarıyla direkt etkileşim içerisindedir. Bu iki tektonik plaka, KAF hattını tetikler.

Şehrin tarihinde çok büyük yıkımların yaşandığı depremler vardır. Bunların en önemlisi 1509 yılında meydana gelen Büyük İstanbul Depremi’dir. 10 bin insanın hayatını kaybettiği bu depremde yapılar neredeyse tamamen hasar görmüştür.

İstanbul tarihine damga vuran diğer bir deprem de 1766 yılında meydana geldi. Depremin etkisi o kadar büyük oldu ki Topkapı Sarayı, Ayasofya, Eyüp Sultan Camii ve Kapalıçarşı gibi İstanbul’un simgesi haline gelmiş olan yapılar çok büyük zarar görmüştür.

İstanbul’da 1766 yılından sonra yine önemli depremler meydana gelse de asıl yıkımın olduğu deprem 1999 yılındaki Gölcük depremidir. 18 bin insanın öldüğü deprem de yapıların hemen hepsi zarar görmüştür. Deprem uzmanları, İstanbul’da yakın bir zamanda yıkıcı bir depremin yaşanacağını belirtiyor.

İstanbul'un İklimi

İstanbul coğrafi konumu nedeniyle iklim olarak da çok zengindir. Karadeniz ve Akdeniz iklimlerine yakınlığıyla nedeniyle iki iklimin birleşim noktası gibidir.

İstanbul iklimi, genel yapısı itibariyle ılımandır. Yazları sıcak ve nemli, kışları ise yağışlı ve karlıdır. Zengin iklimi nedeniyle hava sıcaklıklarında ciddi farklar yaşanabiliyor. İstanbul’da bugüne kadar ölçülmüş en düşük sıcaklık 1929 yılında -16.1 derece olarak kaydedilmiştir. Öte yandan en yüksek sıcaklık ise 2000 yılında 40.5 derece olarak ölçülmüştür.

İstanbul'un Nüfusu

İstanbul her geçen yıl düzenli olarak artış gösteren nüfusu ile dikkat çekiyor. İstanbul için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son veriler şehirdeki nüfus artışının ciddiyetini ortaya koyuyor. 2017 verilerine göre İstanbul nüfusu 14.804.116’dır. İstanbul’un en kalabalık ilçesi Esenyurt iken en düşük nüfuslu ilçesi Adalar’dır.

İstanbul'un Tarihi

İstanbul’un tarih boyunca birçok dinden, dilden, ırktan insanlara yurt olmuştur. Tarih olarak İstanbul beşe ayrılır. Bunlar:

  • Tarih öncesi dönemi
  • Byzantion dönemi
  • Konstantinopolis dönemi
  • Konstantiniyye dönemi
  • İstanbul dönemi

İstanbul’un yerleşim tarihi 300 bin, kentsel tarihi yaklaşık 3 bin, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar uzanır. Bu süreçte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmasından dolayı oldukça zengin bir kültürel yapıya sahiptir.

M.S. 330-395 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nun elinde bulunan İstanbul’da 395-1204 ile 1261-1453 yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu, 1204 - 1261 arasında Latin İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Sürekli el değiştiren İstanbul son olarak 1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun en zirve dönemi olan Fatih Sultan Mehmet döneminde fethedilmiştir. Şehrin alınmasıyla tarihin en büyük devletlerinden olan Bizans devleti tarih sahnesinden silinmiştir. Böyle Ortaçağ dönemi kapanmış ve Yeniçağ dönemi başlamıştır. O dönemde dünyanın en büyük imparatorluğu olan Osmanlı’ya başkentlik yapan İstanbul, İslamiyet’le tanıştıktan sonra İslam’ın merkezi olmuştur.

İstanbul'un Eski İsimleri

İstanbul tarihin en büyük devletlerine başkentlik yapmış olmasından dolayı tarihi kaynaklarda karşımıza farklı isimlerle çıkıyor. İşte İstanbul’un eski isimleri:

  • Byzantion
  • Nova Roma
  • Konstantinopolis
  • Stanpoli
  • Darülhilafe
  • Makarrı Saltanat
  • Dersaadet
  • Asitane
Benzer İçerik Önerileri
İstanbul Gezilecek Yerlerİstanbul'da Yer Alan Müzeler