
Kukla Hakkında Bilgiler
Kuklalar seneler boyunca insanların eğlenmesini sağlamıştır. Anadolu kültüründe de yer edinen kuklalar eski Mısır'a kadar dayanmaktadır. Peki kukla ve tarihi nedir, çeşitleri nelerdir?
İşte birbirinden renkli ve çeşitli kuklalar hakkında bilgiler;
Kukla Nedir?
Kukla tek bir kişinin taklit yeteneğini kullanarak, elde hazırlanan küçük bebeklere kukla deniyor. Pek çok çeşidi olan kuklaların en yaygın olan ipli olanlarıdır. Günümüzde kuklacılık, çeşitli ofis çalışmaları, festivallerle sürdürülmeye çalışmaktadır. Kukla alanında yapılan en büyük etkinlik ise İstanbul Kukla Festivali'dir. Festival boyunca, workshoplar, konferanslar, filmler ve animasyonlar gerçekleştirmektedir.
Kuklanın Tarihi
Kuklanın geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Eski Türk geleneklerinde büyük yer kaplayan kukla, Anadolu kültüründe de gölge oyunları ile varlığını sürdürdü. Günümüzde gölge oyunu özellikle ramazan aylarında çok fazla sergilenen oyunlardan birisidir. Yapılan araştırmalara göre ilk kukla örneği Mısır'da bulunmuştur. Bulunan örneğin milattan önceye ait olduğu belirtilmiştir.
Kukla kültürü Avrupa'da da ilk çağlardan bu yana var olmuştur. Eski Yunan'da kukla gösterileri tiyatroların oynandığı sahnelerde gerçekleştiriliyordu. Kuklalar ise herkesin görebileceği kadar büyük ebatlarda yapılıyordu. Fransa'da da kukla kültürü saraylarda da düzenlenen etkinliklerden biridir fakat Fransa'da özellikle halkın içinde yapılan gösterilerde, kuklaların ipleri gösterilirdi ki sergilenen oyunda sihir ya da büyü olmadığı anlaşılsın.
Kukla Çeşitleri
Sevilen ve azımsanmayacak kadar da taraftarı olan kuklacılığın pek çok çeşidi bulunmaktadır. İşte o kuklalardan bazıları;
1. El Kuklası
Hem çok basit hem de oldukça zor örnekleri olan ek kuklasının da kendi içinde türleri bulunmaktadır. Elle sadece kolla ve kafa kısmının kontrol edilebildiği türlerini yanı sıra oldukça fazla fonksiyonu olan kuklalar da mevcuttur.
2. Kol Kuklası
Yine aynı mantıkla yapılan kuklaları bu kez iki kişi oynatmaktadır.
3. Parmak Kuklası
Çok basit bir formu olan bu kukla, parmağa takılarak bir kişi tarafından oynatılmaktadır.
4. Çubuklu Kukla
Aşağıdan kuklanın çubuklar vasıtası ile kontrol edildiği kukla çeşididir. Bu tür kuklalar genellikle Endonezya Adaları'nda oynatılmaktadır.
5. İpli Kukla
Kukla denilince belki akla ilk gelen türlerden birisidir. Vücudu tam olan kukla, usta bir oynatıcının, kuklanın ellerine ve bacaklarını bağlı olan iplerle oynatmasıyla gerçekleşir.
6. Gölge Oyunu Kuklaları
Kabaca anlatmak gerekirse, gölge oyunu Hacivat ve Karagöz oyunlarının hepsine denir. Arkadan çubuklarla yarı mat bir sahnede sergilenir. Gölge oyunu kuklaları Anadolu'nun yanı sıra Çin'de de oldukça yaygındır.
7. Siyah Işık Kuklası
Bu tür kuklalar oynatılırken ana oynatıcı görünür. Diğer kuklaları oynatanlar ise görünmez.
Kolay Kukla Örnekleri
Ortalama düzeyde kukla yapmak düşünüldüğü kadar zor olmayan bir şeydir. İlk önce parmak kuklası için basit bir örnek verelim. Parmak kuklası için gerekli olan malzeme bir adet pet şişe ve renkli kalemler. Yapımına gelirsek, pet şişenin su içilen kısmını 4-5 cm uzun kalacak şekilde kesin. Ardından renkli kalemlerle üzerine isteğiniz doğrultusunda surat ifadesi çizin. İşte parmak kuklanız hazır.
El kuklası yapmayı düşünüyorsanız çorapla yapmanızı size öneriyoruz. El kuklası için gerekli malzemeler ise beğendiğiniz bir çorap, düğmeler ve küçük bir kumaş parçası. Önce çoraba düğmelerden gözlerini dikin. Ardından kumaş parçasını dudak şeklinde kesip, dikin. Eğer isterseniz yün iplerle kuklanıza saç yapabilirsiniz.
El kuklası yapmanın diğer bir yöntemi ise tahta spatuladan yapmaktır. Bu türü bir el kuklası yapmak için gerekli malzemeler ise "tahta spatula, yün ip, renkli kalemler. Öncelikle spatulanın sap kısmını renkli iplerle istediğiniz şekilde sarın. Ardından spatulanın tümsek kısmına kalemle surat çizin. İstediğini renkte yün iple saç yapın. El kuklanız hazır. İyi eğlenceler dileriz.
Benzer İçerik Önerileri | |
---|---|
El Sanatı: Kitre Bebek | Origami Nedir? |